29 Ağustos 2007 Çarşamba

1/72 Revell Fokker DVII - Bitti

Maketi tüm decaller dahil, sadece mat vernik hariç tamamladım.

İşte resimler;






1/72 Revell Fokker DVII

1/72 ölçekli Revell Fokker DVII yapımına başladım.

Maket gayet sorunsuz ve güzel bir maket. Daha fazla detay olabilirdi ancak yeterli.

Kutu içinde iki ayrı DVII yapmanıza imkan veren decaller çıkmakta. Birisi Mavili uçağı ile Bruno Loerzer'in, (kutu üstünde görünen), diğeri ise Hermann Goering (2.dünya savaşındaki Alman Hava kuvvetleri komutanı, 1.dünya savaşında ise ünlü bir pilottu).

Benim tercihim ise Hermann Goering'in uçağı oldu. Bruno Loerzer'i daha fazla istememe rağmen kutu içinden çıkan Lozenge kamuflajının boyasız gelmesi beni vazgeçirdi. Zira bunun boyama işleri gerçekten çok vakit alacaktı.

Goering'in bembeyaz uçağına uygun olarak maket beyaz plastikten yapılmış. Bu gayet işimi kolaylaştırdı.

Yapım aşamasında en zorlandığım yer tüm çift kanatlılarda olduğu gibi üst kanadın montajıydı. Üstelik çıtalardan biri boyanın eritmesi sonucu ağaçtan ayırırken kırıldı. Neyseki düzeltmeyi başardım. (alttki resimde sağdaki küçük parça)





17 Ağustos 2007 Cuma

Testor 1/48 Niuport 17C - Bitti

En sonunda uçağa önce parlak vernik - decaller ve mat vernik sürerek tamamladım.

Sonuçtan genel olarak memnunum, iniş takımlarında bir yamukluk söz konusu. Bunu ne yazıkki bütün işlemler bittikten sonra fakettim, aslında düzeltebilirdim ama çok fazla uğraşmak istemedim. Çünkü bu yaptığım ilk maketlerde bu tür detaylarla uğraşmak yerine boya vs.. de tecrübe kazanmak istiyorum.

Uçak tamamen fırça boyama ile yapıldı.

Neyse işte resimler...

13 Ağustos 2007 Pazartesi

BİLGİ - FOKKER SCOURGE

1. Dünya Savaşı'nın başında uçaklar (ki o zamanlar uçaklar uçurtmadan biraz halliceydi) genelde keşif için kullanılıyordu, bazende uçakta bulunan 2. adamın yere el bombası atması şeklinde kullanılıyordu. Önce ünlü pilot Roland Garros'un (evet o tenis turnuvasına ismi verilen pilot) fikrini bulduğu ve daha sonra Anthony Fokker'ın üretime geçirdiği pervanenin arkasından senkronize ateş etme mekanizması bulunduktan sonra işler tamamen değişti.


Bu mekanizma ile, pervane arkasına yerleştirilen makineli tüfek, mermiler pervaneye çarpmadan, pervanenin hareketine göre arkasından ateş edebiliyordu.




Anthony Fokker bu mekanizmayı tek kanatlı Fokker E serilerine (E.I , EII , EIII , EIV) monte edince dünyanın ilk avcı uçağı üretilmiş oldu. Bu uçak üretildiktan sonra Almanlar mevzilerin üzerinde keşif uçuşu yapan uçakları teker teker düşürmeye başladılar. Fransızlar buna karşılık kanadın üzerinden (pilotun ve pervanenin üstünden) ateş edebilen Nieuport 11 (Bebe)'yi savaşa sürene kadar geçen zaman müttefikler için havada tam bir kabustu. Bu döneme "Fokker Scourge" (Fokker belası) denmiştir.

İşte bu dönemde Almanlar 2 ünlü pilot çıkarmışlardır. Birisi Oswald Boelcke diğeride Max Immelmann'dır. Oswald Boelcke havacılar tarafından hala benimsenen "Boelcke's Dicta" denen havacılığın vazgeçilmez 8 kuralını bulmuştur. Max Immelmann ise yine hala havacılar tarafından kullanılan manevra "Immelmann's turn" u bulmuştur.

Fokker E.III ise Türkiye için farklı bir anlam ifade etmektedir. Bu uçaklar Türkiye'de Alman pilotlar tarafından kullanılmış, Çanakkale'de, İstanbul'da (Teğmen Buddecke tarafından tarafından Galata üzeinde 1 adet düşman uçağı düşürülmüştür.) ve orta doğuda savaşlara katılmıştır. Türk hava kuvvetlerinde o dönemde 4 E.I ve 9 E.III olmak üzere toplam 13 adet Fokker Eindecker hizmet etmiştir. Türkiye'de as olmuş en önemli pilot ise Teğmen Hans-Joachim Buddecke idi.

12 Ağustos 2007 Pazar

1/48 Neiuport 17C (Testor) Yapım aşaması

Model az parçadan oluşan bir model. Buna karşılık kalitesi bence yeterli, ve dışa detayı oldukça tatmin edici.



Modelin plastiği gri renkte, ilk olarak kabin bölgesini kahverengiye boyadım, daha sonra kanatları boyadım. Metalik gri boyaması söylensede, gerek Nieuoport'lardaki griye göre fazla açık renkli kaçtığını düşündüğüm için, metalik griye birazcık metalik çelik silah grisi katarak elde ettiğim renk uçağın ana rengi oldu.




Orjinal boyanması söylenen renklerden farklı oalrak, pervanenin olduğu motor bölümünü ise Humbrol'un WW1 mavisi ile boyadım. Bu şekilde mavili motor bölümünü başka bir modelde görmüştüm ve bence fena olmadı. Komple tüm uçağın gri olmasının verdiği sıkıcılıktan biraz olsun kurtulmuş oldu.






Şu anda modelin toplama ve boyama işlemi bitti. Bundan sonra vernikleme ve decal uygulaması yapılacak. Bu modele eskitme uygulamayı düşünmüyorum.



Yapım sırasında en büyük zorluğu üst kanadı ve iniş takımlarını yerleştiriken çektim. Üst kanadı tam oturtabilmek için, orjinalindede olduğu gibi alt küçük kanadın yukarı doğru hafif kıvrık bir V şeklinde olması gerekiyordu. Ancak Modelde kanat düz olarak çıkıyor. Yine aynı şekilde iniş takımlarındada aynı sorun vardı.



1/72 Sopwith Camel (Revell)

Bu model ilk yaptığım model.



Model 1/72 ölçüsünde olduğu için hayli küçük (gerçi çoğu modelim aynı ölçüde olacak). İlk doğru dürüst yaptığım maket olduğu için hatalarıyla sevaplarıyla fena olmadı.

Yaptıktan sonra çok fazla decal uyguladığımı düşündüm açıkçası. Gerçi kutudan çıktığında bu şekilde yapılması öngörülmüş, ancak keşke hepsini yapmasaydım dedim.

Resimlerde gözükmüyor ancak uçağın gövdesinin altı kısmı tam olarak oturmadığı için oraya dolgu ve zımpara uyguladım ancak pek güzel olmadı.

En çok zorlandığım yer ise kanatların alt ve üst kısımlarındaki renk farklarından dolayı renk geişleri oldu.

10 Ağustos 2007 Cuma

Bilgi -- Manfred Von Richthofen

Manfred Von Richthofen (Almanya), Nam-ı diğer Red Baron.

Manfred Von Richthofen 80 zafer ile (uçak düşürme sayısı) 1.dünya savaşı pilotları arasında en fazla uçak düşüren pilotdu. 21 Nisan 1918'de Kanadalı bir pilotu kovalarken yerden açılan ateş sonucu göğsünden vurulmuş, uçağını sağ salim yere indirmeyi başarmasına rağmen kısa bir süre sonra uçağın içinde ölmüştür.

MVR, ilk olarak 1916'da zamanın en ünlü pilotu Oswald Boelcke tarafından keşfedilmiş ve Boelcke'nin kurduğu birlikte bizzat kendisi tarafından yetiştirilmiştir. Oswald Boelcke kendi arkadaşıyla çarpışarak düşünce, MVR bu birliğin başına geçmiştir.


Tamamen kırmızıya boyadığı uçağıyla birlikte bütün Fransız ve İngiliz pilotları arasında korku salan "Kırmızı Şeytan" ve "Kırmızı bela" diye adlandırılan MVR, zamanın en büyük uçak üreticisi. Anthony Fokker ile birlikte üç kanatlı Fokker Dr.1 in üretimine katkıda bulunmuştur. (Gerçi Fokker Dr.1, Sopwith triplane'den esinlenilmiştir ancak Sopwith bu kadar başarılı ve ünlü bir uçak olamamıştır.)


MVR'ın yönettiği JG 1 birliği tamamen seçilmiş çok usta pilotlardan oluşmaktaydı, ve müttefikler sadece bu birliği yok etmek için başka bir birlik (Anti Richthofen) oluşturmuşlardı. JG 1 gerek kendi birlikleri arasında farkedilmek, gerekse düşmanda psikolojik baskı kurmak için tüm uçaklarını çeşitli renklere boyamışlardır. Havada rengarenk bir görüntü çizdiklerinden dolayı bu birliğe "Flying Circus" (Uçan Sirk) adı verilmiştir.

Manfred Von Richthofen öldüğünde kırmızı Fokker DR.1 ile uçmakta idi. uçağı Avustralya birliklerinin olduğu bölgeye inmiş ve Avustralyalılar cenazesini eksiksiz bir askeri seromoni ile gerçekleştirmişlerdir.

Gelecek Modeller...

Şu anda Testor'un 1/48 Neuiport 17C sini yapmaktayım. Maket oldukça basit ve az parçadan oluşuyor. Dolayısıyla az detaylı. Pilot kabinide sadece bir pilot ve üzerinde otumakta olan bir şey(!) den oluşmakta. Ancak alıştırma için yapılacak güzel bir maket.


Ünlü Lafayette Escadrille'nin Neuiport'u olacak. Şu ana kadar modelin gövdesinin dış boyası, Üst kanat'ın alt kısmı, alt kanat metalik koyu gümüş renginde boyandı. Ayrıca iniş takımlarının aynı renkli olan bölümleri ve kanat bağlantıları karışık kahverengine boyandı. Zaten birleştirme işleminde bir sorunla karşılaşacağımı düşünmüyorum.


Bu modeli almamın nedeni ise Çek Cumhuriyetinden getirtmiş olduğum Eduard'ın aynı ölçekli aynı modeli yaparken tecrübeli olup onu gerçekten güzel yapmak istemem.


Henüz kutusu açılmamış mevcut olanlar (yapmayı planladığım sıra ile - tabiki araya başka modeller girebilir);


- 1/72 Fokker DVII (Revell)
- 1/72 Fokker Dr.1 (Eduard)
- 1/48 Neiuport 17C (Eduard)
- 1/72 Albatros DII Offeag (Roden)
- 1/72 Spad XII (Eduard)
- 1/72 Fokker F.1 (Roden)
- 1/72 Fokker EIII Profipack (Eduard)

1/48 REVELL SPITFIRE MK. IXC


İlk mesajım :)


Dün itibarı ile 2. uçağım olan 1/48 scale Spitfire'ı (Revell) eskitme işlemleri hariç bitirdim. Henüz gerçekten uğraşarak yaptığım (bir sürü hatalarıyla birlikte) ilk maket olmasından dolayı çok güzel olmasada şu ana kadarki en iyisi.
Gövdedeki büyük decallerde azıcık beyazlaşma (sanıyorum içinde hava kalmasından dolayı) sorunu oldu. Mat vernikle biraz azalsada, bu bir hata.



Kamuflajı, sınırlarını kurşun kalemle belirgenliştirdikten sonra (sınırlarını göz kararı yaptım) uyguladım. Kanatların gövdeye birleşmesinde sorun vardı. Bunları dolgu maddesi ile doldurarak ince zımpara ile düzelttim.



Asıl büyük sorun ise kanatların uçları oldu. Bu parçalar gerçekten hiç yerine oturmadı. Bunları yapıştırdıktan sonra dolgu yapmak durumunda kaldım, ve hassas bir yer olduğu için zorlandım.
İniş takımlarının ise yapışması sorun oldu, ayrıca yanlışlıkla bir kere kırıldı.
Ama sonuç olarak eskitme hariç fena olmadı.


İlk maketim olan 1/72 scale Sopwith Camel'in (Revell) resimlerini yakında ekleyeceğim.